![]() |
IB- pytanie - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Ogólnie o whisky (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: IB- pytanie (/showthread.php?tid=1337) |
IB- pytanie - matka - 01-15-2017 Najlepiej przejrzyście i chronologicznie ![]() Whisky od IB jako produkt końcowy, jaką drogę przemierza zanim trafi na stół :?: :roll: Niezależny bottler zakupuje tylko spirytus i dalej to już jego inwencja, czy może kupuje już zabeczkowany spirytus i dalej leżakuje u siebie, czy wchodzi w posiadanie już gotowej whisky, a kupażuje ją wg. uznania albo biorąc np. 12latke przechowuje ją do np. pełnoletności, a może jeszcze coś innego... :?: Re: IB- pytanie - Sendilkelm - 01-16-2017 Bardzo ogólne pytanie. Wszystko zależy od tego jaki produkt chce uzyskać, Single malt, blended malt, blended whisky. W zasadzie inwencja twórcza leży u podstaw samego bottlera, tego co jest dostępne na rynku i to co chce osiągnąć. Jeżeli ma być to szkocka whisky, to musi działać zgodnie z zasadami SWA i szkockim prawem. Re: IB- pytanie - matka - 01-16-2017 dzięki za info. pozdroGM Re: IB- pytanie - menran - 01-17-2017 Wszystkie opcje dozwolone , można kupić nowo zalana beczkę czyli spiryt a można i juz wiekowa . Ci wielcy IB tacy jak np. G&M maja swoje magazyny i wiekszosc trzymają u siebie . Sami kastrują lub butelkują jako CS. Ci co nie maja magazynów korzystają z destylarni, tam trzymają i butelkują whisky. Warunek jest taki ze musi leżakować w dębie na terenie Szkocji. Gdzieś czytałem ze kiedyś jeszcze powinno być tez zabutelkowane w Szkocji ale od tego chyba teraz odeszli . Sporo kontrowersji wzbudza tez samo leżakowanie beczek w miejscach innych niz destylarnie, bo jak wiadomo miejsce ma wpływ na whisky. Wiec jesli np. Talisker lub Lagavulin nie leżakuje w destylarni nad morzem tylko w głębi lądu w magazynach pod Glasgow lub Edinburgh to jeszcze Talisker i Lagavulin ? Leżakuje w innych warunkach i temperaturach bez bezpośredniego wpływu oceanu na whisky, bez slonej bryzy i zapachu wodorostów. Moze właśnie dla tego stare podstawki tych destylarni tak bardzo różnią sie od tych dzisiejszych. I może dla tego tez dobre beczki i cenna whisky leżakuje tam gdzie powinna czyli w miejscu gdzie ja wydestylowano. Re: IB- pytanie - matka - 01-17-2017 no i wszystko jasne...podziękował! Re: IB- pytanie - Qbik - 01-23-2017 Dodam tylko, że sporo niezależnych botlerów sama selekcjonuje i dostarcza puste beczki celem ich napełnienia do destylarni. Jest to bardzo powszechna praktyka. Re: IB- pytanie - matka - 01-24-2017 oooo...o tym nie pomyślałem... |