The Taste of Whisky
IB- pytanie - Wersja do druku

+- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl)
+-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Ogólnie o whisky (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: IB- pytanie (/showthread.php?tid=1337)



IB- pytanie - matka - 01-15-2017

Najlepiej przejrzyście i chronologicznie Smile

Whisky od IB jako produkt końcowy, jaką drogę przemierza zanim trafi na stół :?: :roll:

Niezależny bottler zakupuje tylko spirytus i dalej to już jego inwencja, czy może kupuje już zabeczkowany spirytus i dalej leżakuje u siebie, czy wchodzi w posiadanie już gotowej whisky, a kupażuje ją wg. uznania albo biorąc np. 12latke przechowuje ją do np. pełnoletności, a może jeszcze coś innego... :?:


Re: IB- pytanie - Sendilkelm - 01-16-2017

Bardzo ogólne pytanie. Wszystko zależy od tego jaki produkt chce uzyskać, Single malt, blended malt, blended whisky. W zasadzie inwencja twórcza leży u podstaw samego bottlera, tego co jest dostępne na rynku i to co chce osiągnąć.
Jeżeli ma być to szkocka whisky, to musi działać zgodnie z zasadami SWA i szkockim prawem.


Re: IB- pytanie - matka - 01-16-2017

dzięki za info. pozdroGM


Re: IB- pytanie - menran - 01-17-2017

Wszystkie opcje dozwolone , można kupić nowo zalana beczkę czyli spiryt a można i juz wiekowa .
Ci wielcy IB tacy jak np. G&M maja swoje magazyny i wiekszosc trzymają u siebie . Sami kastrują lub butelkują jako CS.
Ci co nie maja magazynów korzystają z destylarni, tam trzymają i butelkują whisky. Warunek jest taki ze musi leżakować w dębie na terenie Szkocji.
Gdzieś czytałem ze kiedyś jeszcze powinno być tez zabutelkowane w Szkocji ale od tego chyba teraz odeszli .
Sporo kontrowersji wzbudza tez samo leżakowanie beczek w miejscach innych niz destylarnie, bo jak wiadomo miejsce ma wpływ na whisky.
Wiec jesli np. Talisker lub Lagavulin nie leżakuje w destylarni nad morzem tylko w głębi lądu w magazynach pod Glasgow lub Edinburgh to jeszcze Talisker i Lagavulin ?
Leżakuje w innych warunkach i temperaturach bez bezpośredniego wpływu oceanu na whisky, bez slonej bryzy i zapachu wodorostów.
Moze właśnie dla tego stare podstawki tych destylarni tak bardzo różnią sie od tych dzisiejszych.
I może dla tego tez dobre beczki i cenna whisky leżakuje tam gdzie powinna czyli w miejscu gdzie ja wydestylowano.


Re: IB- pytanie - matka - 01-17-2017

no i wszystko jasne...podziękował!


Re: IB- pytanie - Qbik - 01-23-2017

Dodam tylko, że sporo niezależnych botlerów sama selekcjonuje i dostarcza puste beczki celem ich napełnienia do destylarni. Jest to bardzo powszechna praktyka.


Re: IB- pytanie - matka - 01-24-2017

oooo...o tym nie pomyślałem...