![]() |
[Z] Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Giełda (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Dział: Sample (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: [Z] Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange (/showthread.php?tid=999) |
Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - cubus - 03-14-2016 Markus chyba nie do końca zrozumiał o co nam chodziło w tej liście. Może nie zostało to dokładnie wyjaśnione. Ja wyobrażam to sobie jako luźną listę butelek, które wiem, że zejdą na samplingu i tylko tyle. Lista whisky które wszyscy chcą i które uda się z grubsza zamknąć. Przykładowo taki Glengoyne 72 mos. Wszyscy go chcą i myślę, że cena nie jest tu wielkim problemem (oczywiście w granicach rozsądku). Chodzi o to by osoby samplujące miały świadomość czego chcą forumowicze by można było podejmować szybkie decyzje o zakupie bez konieczności otwierania samplingu na forum. Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - cubus - 03-14-2016 Rozliczenie poniżej: ![]() Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - malthead - 03-14-2016 Zrozumiałem chyba wszystko odpowiednio, tylko patrząc przez pryzmat własnego doświadczenia, widzę sprawę trochę inaczej. Z założenia uważam, że wszelkie działania tego typu powinny posiadać realne cechy usprawniające. Póki co nie widzę ich w takim rozwiązaniu. Przecież każdy z nas posiada jakąś taką listę. U niektórych jest ona fizycznie spisana, u innych tkwi w głowie. Stworzenie takiej wspólnej listy tutaj miało by dać dokładnie co (?) Neptune napisał(a):.... cubus napisał(a):... by można było podejmować szybkie decyzje o zakupie bez konieczności otwierania samplingu na forum. czyli, że osoba organizująca sampling może w ciemno kupować bez wcześniejszego rozeznania tematu na forum bo od tego rozeznania będzie ta lista?? Lista w takim układzie musiała by być obowiązująca finansowo dla każdego i kto sie wpisał ten musi wziąść udział, w ustalonym wczesniej na tej liście terminie, w samplingu danej, w tej chwili dostępnej, pozycji z listy!! Czyli lista powinna być administrowana i aktualizowana na bierząco i nie ma opcji rezygnacji bo wtedy cała konstrukcja bierze w łeb. Zastanówcie się Panowie, jak szybko nam zmieniają się warunki nie wspominając już o dużej fluktuacji forumowiczów. Dzisiaj mogę wziąć udział w wypasionym samplingu butli X ale jutro może się okazać, że mój sąsiad wlał mi ją do kieliszka, więc dla mnie z tej wspólnej listy odpada ta jedna pozycja.... czyli musiał bym dać znać, że ja w tej jednej pozycji odpadam a ktoś musiał by to zaktualizować. Co z uczestnictwem w różnych degustacjach, festiwalach itp (?) .... Wszyscy wszystko musieli by na bieżąco aktualizować czy jak ?? Wydaje mi się to niemożliwe, więc sprowadzi się to do tego, że pomimo listy i wcześniejszych deklaracji będziemy się wzajemnie dopytywać o potwierdzenia co dla kogo jak i w jakim zakresie jest aktualne... ergo, wrócimy do dzisiajszego prostego rozwiązania, paradoksalnie tracąc przy tym wszystkim więcej czasu. cubus napisał(a):... wyobrażam to sobie jako luźną listę butelek, które wiem, że zejdą na samplingu i tylko tyle. Lista whisky które wszyscy chcą i które uda się z grubsza zamknąć... Lista nie da ci moim zdaniem, m.in. ze względu na wyżej podane powody, żadnego faktycznego obrazu a już tymbardziej gwarancji, że coś zejdzie a coś nie. Brackla 1976 CA nie zeszła, Glen Garioch 1971 zeszła! Po drodze było kilka topowych pozycji (potencjalnie z listy) jak np. Tobermory 1972 GL - w cenie ca 40 zł / 20 ml - temat upadł, Glengoyne 1972 TWA - w cenie ca 25 zł / 20 ml - temat upadł !!! Nad niektórymi innymi forum męczyło się kilka tygodni... Brak jednolitego i stałego poziomu zainteresowania i gotowości do działania jest cechą grup zorganizowanych powierzchownie a każde forum jest właśnie taką grupą. Przypomnij sobie nasze rozmowy w ramach tematu TTOW Club i np. naszą rozmowę sprzed dwóch dni na temat tego czym żyje forum. Neptune napisał(a):.... Oznaczało by to cenę ok. 800 Eur przy potencjalnej aktualnej cenie 1300 Eur. Chyba zbyt piękne, żeby mogło być możliwe. MoS niestety ma wzięcie a Glengoyne, o którym mowa, to ich najwyżej oceniony wypust i jednocześnie drugi najwyżej oceniany Glengoyne w ogóle - jeżeli wierzyć WB. Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - Sendilkelm - 03-14-2016 Zgadzam się z Markusem. Dodam od siebie jeszcze, że za 2 miesiące lista byłaby pewnie tak długa, że byłyby na niej wszystkie wypusty do których się ślinimy przed monitorem jak tylko ktoś wrzuci linka. Zwiększałaby się może i liniowo, ale na pewno nie logarytmicznie, więc nie dałoby rady zamykać pewnych tematów, które by się nawarstwiały. Podejrzewam, że na liście na dzień dobry znalazłoby się 30-50 wypustów, biorąc pod uwagę sampling raz na 2-3 miesiące, to wiadomo co by było. Każdy byłby zapisany na wszystko, bo przecież każdy z nas chciałby spróbować czegoś co jest na 9 lub 10. Często jest to kwestia chwili, aktualnej gotówki, a marzeniami żyje każdy i w głowie ma czego to by on nie chciał. Życie i tak werfyfikuje. Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - konio23 - 03-14-2016 A tak poza dyskusją.Kasa poleciała Cubusie ![]() Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - cubus - 03-14-2016 Dzięki! ![]() Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - Neptune - 03-14-2016 Ode mnie też. Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - wncvirus - 03-15-2016 Kasa przelana. Proszę o dostarczenie sampla na spotkanie forumowe ![]() Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - cubus - 03-15-2016 Dzięki Panowie. Butelka jest już w drodze do mnie. Trzymajcie kciuki by dotarła szybko cała i zdrowa. Re: Glen Garioch 1971 The Whisky Exchange - aguerorafal - 03-15-2016 Dzisiaj na spokojnie miałem czas przeczytać waszą dyskusję na temat samplowania tzw.whisky legends. A że czasami sam sampluję oraz zamawiam sample na tym forum pozwolę sobie napisać kilka zdań. Moim skromnym zdaniem samplowanie whisky za około 1000 euro na dłuższą metę się nie sprawdzi. O ile sam chętnie zamówiłbym sampelka Glengoyne 1972 od MoS czy Glenglassaugh 1972 to jednak co dwumiesięczne samplingi za takie kwoty raczej nie wchodziłyby w rachubę. Myślę że lepiej byłoby się skupić na samplowaniu whisky które dopiero wchodzą na rynek i mają potencjał żeby za kilka lat dołączyć do whisky legends takie jak np. niedawno samplowane na forum Springbank 1999 Local Barley 16yo. Jej początkowa cena to 150euro a dwa miesiące pózniej jest dostępna w jednym sklepie za 190 euro. Podejrzewam że za dwa lata będzie dostępna za około 400 euro. Na tym forum dwie buteleczki poszły w kilka godzin.Obawiam się że przez samplingi whisky za 1000 euro możemy przeoczyć właśnie takie okazje lub ludzie nie będą mieć już funduszy żeby rozsamplować kolejną butelkę. A w tej samej cenie można mieć 5-6 sampli naprawdę dobrej whisky która w przyszłości może okazać się taką małą legendą na tym forum podobnie jak Glengoyne 1990 Amontillado, który przecież na WB nie ma średniej 90. |