![]() |
Festiwal Whisky w Polsce - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Ogólnie o whisky (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Festiwal Whisky w Polsce (/showthread.php?tid=169) |
Re: Festiwal Whisky w Polsce - snoop - 08-24-2014 morgan82 napisał(a):Możę ktoś z forumowiczów wie, był i zechce się podzielić z nami ? K@mil był, więc pewnie jak wróci z urlopu, to zda nam jakąś relację Re: Festiwal Whisky w Polsce - K@mil - 08-24-2014 Dokładnie. Z tel. nie będę sie produkował ![]() Jutro wracam, więc przysiądę i coś skrobnę. Do degustacji-czyt. nielimitowanego picia było ciut więcej niż pisał Daniel. Jednak były to podstawki, blendy i bourbony. Bardziej starzone tematy były dodatkowo płatne. Robotę na tym festiwalu zrobili barmani - świetni ludzie. Szerzej za kilka dni. Pozdr. Re: Festiwal Whisky w Polsce - robertb1973 - 08-24-2014 Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem i dzisiaj wróciłem z J.G. z festiwalu. Nie mam porównania ponieważ była to moja pierwsza impreza tego typu. Trochę o mnie. Whisky interesuję się od około 2 lat, wcześniej tak jak większość z nas pijała ją z colą i zachwytom nie było końca. Do tej pory (a właściwie do czasu wyjazdu na festiwal) degustowałem około 30 single maltów 50-60 blendów i bourbonów. Zatem zaczynamy bilet za 100zł ( kieliszek z którego się degustowało) było sprawą oczywistą i do zaakceptowania. Cena 600 zł a później 300 zł w tym Encyklopedia whisky Pana Urbana dała nam do myślenia czy warto (byłem z dwójką przyjaciół). Zrezygnowaliśmy z tego pomysłu , ale że książki i tak chcieliśmy zakupić bilet wstępu na wykład P. Urbana mieliśmy zapewniony temat Blaski i cienie amerykańskiej whiskey + degustacja (Woodford reserve, Jack daniels , Jim beam) , dzięki zakupionym książkom dzięki uprzejmości obsługi załatwić nam się wejściówki na wukład P. Colina Hampden-White temat Piękno single cask + degustacja ( i tu było ciekawiej Benriach 16-letni 43% + Benriach 15-letni 56,1%, Glendronach 12-letnia a w rzeczywistości była 17-letnią ze względu na zawieszenie rozlewania do 2013 roku + Glendronach 11-letni 54,5% i ostatnia para Clynelish 12-letnia 46% + Clynelish 15-letnia 59,1%). Na temat samych wykładów się nie będę rozpisywał. Jakie whisky było mozna degustować na stoiskach bez limitu zaczniemy od singelmalt: Talisker storm + 10, Singleton 12, Ardbeg 10, Glenmorangie 10 (nam się udało jeszcze sróbować 12-ki lasanta, nectar d`or, quinta ruban), Bunnahabhain 12, Glenfiddich 12, Co bocan, Tomatin 8-lenia + 12, Edradour 10, Glenlivet 12, Aberluor 10. Dzięki uprzejmości chłopaków na stoiskach skosztowaliśmy jeszcze Glenlivet 18, Aberluor 16 + a`bunadh, Bushmills 21! oraz około 15 blendów z może 25 ciekawszych: Chivas 12, Johnnie Walker Gold label platinum, Tulamore dew 12, Antiquary 12, Dewars 12. Do tego długie rozmowy z ludzmi, których picie whisky jest wielką pasją - bezcenne. Teraz możecie sami ocenić czy za 100-kę było warto. Pozdrawiam. Re: Festiwal Whisky w Polsce - Sendilkelm - 08-24-2014 robertb1973 napisał(a):Teraz możecie sami ocenić czy za 100-kę było warto. Pozdrawiam. Dla osó takich jak Ty pewnie było warto, ja z podanych whisky piłem wszystko - więc szkoda byłoby mi 100 zł. Wolałbym za te 100 zl napić się 1-2 ale porządnych. Dla osób zaczynających przygodę, to pewnie warto - jak już napisałem - tyle, że nalewali pewnie po 20ml, zresztą więcej się nie opłaca. Wychodzi na to, że za te same 100 zł można w tej samej ilośći spróbować tego samego bez chdozenia na festiwal. Mnie się wydaję, że takie festiwale powinny być jednak bardziej korzystne dla osób degustujących. Żeby można było spróbować czegoś ciekawego, albo to co jest dosięgalne, żeby było naprawdę tanie. Jedyne czego pewnie mi brakuje - bo nie pojechałem - to spotaknie ciekaweych osób i rozmowy z nimi. Re: Festiwal Whisky w Polsce - robertb1973 - 08-24-2014 Większość piłem również , ale niestety nie skusiłbym się na zakup whisky torfowych nie mój klimat zacząłem od Laphroiga 10 i się zraziłem. Ale jak bym chciał zakupić wszystkie wydatek około 5-6 tysięcy. Nie mam możliwości kosztować w pubach mniejsze ilości, gdyż w mojej miejscowości ich niema. Co do ilości jaką nalewali to oczywiście było to około 20ml ale jak napisałem powyżej nic nie stało na przeszkodzie aby podejść po kieliszek jeszcze raz. Re: Festiwal Whisky w Polsce - menran - 08-24-2014 robertb1973 napisał(a):Większość piłem również , ale niestety nie skusiłbym się na zakup whisky torfowych nie mój klimat zacząłem od Laphroiga 10 i się zraziłem. Ale jak bym chciał zakupić wszystkie wydatek około 5-6 tysięcy. Nie mam możliwości kosztować w pubach mniejsze ilości, gdyż w mojej miejscowości ich niema. Co do ilości jaką nalewali to oczywiście było to około 20ml ale jak napisałem powyżej nic nie stało na przeszkodzie aby podejść po kieliszek jeszcze raz.Witaj na forum . Gdybym byl na twoim miejscu położył bym to 100 bez mrugnięcia okiem. Spory przegląd podstawek a konwersacja z pasjonatami bez cenna . Najważniejsze ze dobrze się bawiłeś i próbowałeś czegoś nowego, wciągając się w ta studnie bez dna :lol: pustosząca portfel i jasność logicznego myślenia. ![]() Re: Festiwal Whisky w Polsce - kraks - 08-24-2014 Ja wlasnie czytajac twoja relacje koncze butelke Laphroaiga 10yo i musze powiedziec ze jest naprawde dobry w tej klasie cenowej ![]() ![]() Re: Festiwal Whisky w Polsce - morgan82 - 08-24-2014 Z tego co pisze kolega ( witamy na forum robertb1973 ), duży przegłąd podstawowych edycji . Dla początkujących jak najbardziej tak, ale dla ludzi co już troche popili mogłoby być nudno. Ale zawsze można przypomnieć sobie podstawki, a i może i coś innego uda się upopować. Biorąc pod uwagę mile spędzony czas z innymi maniakami whisky raczej tej 100 bym nie pożałował. Ale 600 zł + coś jeszcze to bym nie dał. Czekamy teraz na relacje Kamila, i prawie mogę powiedzieć że tm byłem ![]() Re: Festiwal Whisky w Polsce - SingleMaltMinisMan - 08-24-2014 Z wyżej wymienionego "Basic pakietu" rzeczywiście same najgorsze podstawy podstaw , które praktycznie zapewne wszyscy z Forum mają już dawno za sobą i nie chcieliby do nich wracać. To co uwielbiam w tego typu festiwalach / degustacjach to poznanie nowych ludzi pozytywnie zakręconych w temacie , znających się na rzeczy , fachowych. To właśnie z mojego skromnego punktu widzenia jest rzecza najważniejszą , a jeszcze żeby podczas godzinnych rozmów w kieliszku znajdywały się same atomowe malty , które normalnie są poza zasięgiem portfela i logicznego myślenia ![]() Re: Festiwal Whisky w Polsce - Sendilkelm - 08-24-2014 No właśnie. Wiadomo, że to 1 festiwal, pewnie będzie tylko lepiej i lepiej, ale nie od dawna wiadomo, że DW głównie prze na zarabianie kasy na tym, a nie do kónca robią to tylko z zamiłowania. Mam nadzieję, że w przyszłości festiwale w DW będą dla "wszystkich" a nie tylko dla nowych. |