Aukcje internetowe - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Ogólnie o whisky (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Aukcje internetowe (/showthread.php?tid=181) |
Re: Aukcje internetowe - ron - 01-03-2015 To ja się jeszcze podpytam co do SWA. Przy zakupie jakich kosztów należy się spodziewać ? Tylko prowizja + wysyłka, czy jeszcze jakieś dziwne Vaty i ubezpieczenia ? VAT tylko od prowizji i wysyłki, ubezpieczenie jest opcjonalne. Re: Aukcje internetowe - Neptune - 01-03-2015 Podobają mi się te stare Knockdhu za 60 funtów :twisted: Re: Aukcje internetowe - Cask Strength - 01-08-2015 Mi to się wiedzie :roll: Podzielę się z wami przykrym doświadczeniem z http://www.livewhiskyauctions.com/ Wystawiłem u gościa kilka butelek na 6tej aukcji. Nie sprzedała się tylko jedna, bo jak sam właściciel aukcji mi zasugerował, że należy podnieść cenę minimalną i w razie jeśli butelka jej nie osiągnie to on skontaktuje się z chętnym, który dawał najwięcej i jeśli cena mi będzie odpowiadała to on i tak ją sprzeda. Przystałem na to. Flaszka nie sprzedała się na aukcji ale ostatni licytujący faktycznie dawał dużo kasy więc pewny, że tak czy owak sprzedam moją butlę skontaktowałem się z właścicielem aukcji. Łaskawie odpisał na maila po kilku dniach, że niby nie może skontaktować się z licytującym i takie duperele. OK. Powiedziałem, że w takim razie niech butelkę wystawi na kolejną aukcję a kasę za pozostałe, które się sprzedały niech wpłaci mi na konto. Mijały dni i cisza. W między czasie pisałem do niego maile, nie odpisywał. Dzwoniłem, nie odbierał telefonu. Napisałem mu na Facebooku co i jak, więc łaskawie odpisał. Napisał mi, że niby kontaktował się ze mną mailowo ale nie ma odzewu i takie gadki-szmatki. W tym samym czasie ruszyła już kolejna aukcja i wstawił tam ponownie moją butelkę, która wcześniej się nie sprzedała. Nie osiągnęła wystarczającej ceny więc napisałem mu raz jeszcze, że chcę flaszkę z powrotem i kasę za pozostałe butelki. Odpisał mi tylko, że zapakował już moją butelkę i za kilka dni powinienem ją mieć u siebie hock: Na Facebooku znowu napisałem mu co z moimi pieniędzmi za sprzedane butelki na wcześniejszej aukcji? Niestety, dalej cisza. Mija już siedem tygodni od zakończenia aukcji a kasy dalej nie ma. Ok, niech będzie, że czekał na kasę od kupujących przez około dwa tyg., niech też będzie, że musiał przetrawić procedury w banku itp, czyli niech mu będzie kolejne dwa tygodnie. No ale siedem to już przesada. Do tego jeszcze brak odzewu itd. Poczekam do poniedziałku i jak nie dostanę mojej butli i pieniędzy to sprawę zgłaszam na policję. Poinformuję o tm oczywiście fanów na Facebooku i na angielskich forach. Narobię mu koło dupy (za przeproszeniem) to weźmie się za biznes jak należy albo niech go zamknie jak nie potrafi go prowadzić. Czyli w razie czego jakby ktoś kiedyś pytał o http://www.livewhiskyauctions.com/ to z powodu braku profesjonalizmu, zdecydowanie odradzam Re: Aukcje internetowe - morgan82 - 01-08-2015 Kurde Jacek no normalnie Ty to masz pecha Ale może napisz jeszcze do gościa że zgłaszasz na policję to może przyśpieszy to działanie. Ciężko powiedziec ale może ktoś robił z naszych forumowiczów jakieś interesy na tej aukcji ? A czy takie aukcje są w jakiś sposób ubezpieczone od takich sytuacji ? Re: Aukcje internetowe - Cask Strength - 01-08-2015 Tak Konradzie, uprzedzę go w razie czego, chociaż po cichu mam nadzieję, że się ocknie i załatwi to jak należy. Jeszcze nie mam na tyle nerwa, żeby robić awanturę, ale najgorszym jest dla mnie unikanie kontaktu. Powiedziałby jak człowiek- "słuchaj, były święta, wydałem wszystkie pieniądze na kobietę, poczekaj jeszcze miesiąc i cię spłacę" Nie byłoby problemu. Ale piszesz do kogoś maile, dzwonisz, zostawiasz mu wiadomości na facebooku i zero odzewu, to zakrawa na jakąś mierną ciuciubabkę. Nie chcę mu robić awantury bo poznałem go osobiście i zrobił na mnie dobre wrażenie. Ale miarka się przebierze i sprawa skończy się nieciekawie. Nie wróży to dobrze dla takiego rodzaju biznesu. Pamiętasz morganie jak flaszka ode mnie nie dotarła do ciebie do Dublina? Stało się, straciłem flaszkę, trochę kasy i nerwów ale czy grałem w jakieś głupie gierki? W jakieś ściemy? Nie. I tak chciałbym byc traktowany, szczególnie przez kogoś, kto zabiera się za poważną w końcu działalność. Dlatego nie rozumiem takiego zachowania. Na głowie bym stanął, będąc właścicielem aukcji jak ta, żeby nie dopuścić do takiej sytuacji a jeśli już z jakiś dziwnych splotów do takiej by doszło to zrobiłbym wszystko, żeby to wyjaśnić i zakończyć poprzez dojrzałe działanie. Unikanie kontaktu nie jest dobrym wyjściem :? Re: Aukcje internetowe - Milady - 01-09-2015 Kurczę , mi ta aukcja od początku wydawała się mało wiarygodna. Hmmm... Przykra sprawa i cholernie frustrująca Re: Aukcje internetowe - morgan82 - 01-09-2015 Jacek zerknij jeszcze w regulamin jaki mają czas na rozliczenie sie z Tobą. Jeżeli ten termin zostal przekroczony to nie czekaj. Wyslij to gościa wysztkimi możliwymi drogami informacje że ma 2 dni na urlgulowanie płatności. W przeciwnym razie zglaszasz to na policje i publikujesz wałek gdzie sie da w srodowisku whiskopijców. Mam nadzieję że się ogarnie i będzie wszystko ok. Re: Aukcje internetowe - mariusz123 - 01-11-2015 Daniel napisał(a):brakuje mi jeszcze porównania cen osiąganych na poszczególnych serwisach przez te same butle. ja wiem, że rzadko będą w tym samym momencie, a czasami moment / miesiąc ma znaczenie. Jakieś masz tu przemyślenia? Można by przyjąć, że ceny na aukcjach tuż przed świętami są wyższe, a podczas wakacji niższe, jednak nie zawsze tak jest. Ze względu na dużą liczbę czynników mających wpływ na finalną cenę, nawet nie próbuję określać jakichkolwiek zależności. Porównanie cen z ostatnich aukcji Ceny w złotówkach pomniejszone o koszty wystawienia i prowizję od sprzedaży - odpowiednio 17-22%, 5% i 10%) Do tabelek wpisywałem najniższe ceny z poszczególnych aukcji. Ograniczyłem się jedynie do popularnych edycji. Mam nadzieję, że nie zrobiłem żadnego błędu i excel wszystko dobrze przeliczył Re: Aukcje internetowe - menran - 01-11-2015 Wow kawal dobrej roboty Re: Aukcje internetowe - mariusz123 - 01-11-2015 nikomu niepotrzebnej roboty... :lol: |