The Taste of Whisky
J.A. Baczewski Whisky - Wersja do druku

+- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl)
+-- Dział: Giełda (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Sample (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: J.A. Baczewski Whisky (/showthread.php?tid=1415)

Strony: 1 2 3 4 5

Re: J.A. Baczewski Whisky - Czajkus - 03-22-2017

Cóż trzeba skosztować i samemu sobie wyrobić opinię. Poproszę 100 ml Smile

Re: J.A. Baczewski Whisky - tomash - 03-23-2017

Odgrzewam wątek gdyż:

Pocieszny napisał(a):Nie miałoby sensu i nikt tak nie zrobił. W Austrii są gorzelnie, ale twoje założenie jest mocno na wyrost. Równie dobrze partia whisky mogła zostać kupiona na alibabie od pośrednika, który nie ujawnia skąd jest i kaplica. Zapis na etykiecie można dorozumiewać w różny sposób i żeby odkryć prawdę to trzeba by było nasłać IJHARS na Ambrę.
Tomek Miler porozmawiał z dyrektorem zarządzającym J. A. Baczewski, TL;DR ta whisky jest destylowana, dojrzewana i butelkowana w Austrii.
http://www.milerpije.pl/alkohol-wieczoru-325-j-a-baczewski-whisky.html

Re: J.A. Baczewski Whisky - konio23 - 03-23-2017

Panowie . Dajcie sobie spokój z dyskusją na temat Baczewskiego . To jest forum o whisky a nie o wynalazkach które bardziej pasuje porównać do denaturatu niż nawet do podłego SM . Autorytety , blogerzy a za chwile będziemy rozmawiąć o skwaśniałym winie i zepsutym piwie . Cytując Pana Prezydenta " nie idźcie tą drogą " ona zaprowadzi was na manowce . Jest tyle tematów wartych poruszenia na forum ,że dyskusję na temat płynu do spryskiwaczy uważam za bezsensowną . To tyle .

Re: J.A. Baczewski Whisky - morgan82 - 03-23-2017

konio23 napisał(a):Panowie . Dajcie sobie spokój z dyskusją na temat Baczewskiego . To jest forum o whisky a nie o wynalazkach które bardziej pasuje porównać do denaturatu niż nawet do podłego SM . Autorytety , blogerzy a za chwile będziemy rozmawiąć o skwaśniałym winie i zepsutym piwie . Cytując Pana Prezydenta " nie idźcie tą drogą " ona zaprowadzi was na manowce . Jest tyle tematów wartych poruszenia na forum ,że dyskusję na temat płynu do spryskiwaczy uważam za bezsensowną . To tyle .

:lol:

Re: J.A. Baczewski Whisky - Czajkus - 03-23-2017

konio23 napisał(a):Panowie . Dajcie sobie spokój z dyskusją na temat Baczewskiego . To jest forum o whisky a nie o wynalazkach które bardziej pasuje porównać do denaturatu niż nawet do podłego SM . Autorytety , blogerzy a za chwile będziemy rozmawiąć o skwaśniałym winie i zepsutym piwie . Cytując Pana Prezydenta " nie idźcie tą drogą " ona zaprowadzi was na manowce . Jest tyle tematów wartych poruszenia na forum ,że dyskusję na temat płynu do spryskiwaczy uważam za bezsensowną . To tyle .

To jest forum o whisky, a trunek od Baczewskiego jest whisky, dla jednych gorszą dla innych lepszą ale jednak whisky a nie denaturatem, skwaśniałym winem czy zepsutym piwem, więc kolego @konio23 sobie daruj takie uwagi :evil:

Re: J.A. Baczewski Whisky - wncvirus - 03-23-2017

A ja tam ciekaw jestem kiedy inni producenci wódek zaczną produkować pseudowhisky tak zrobił to Baczewski Smile. Czego się nie robi aby klientów nowych pozyskać Sad

Re: J.A. Baczewski Whisky - konio23 - 03-23-2017

Kolego Czajkus . W hipermarketach na dolnych półkach stoją butelki z napisem whisky po 26,99 zł za sztukę . Czy o nich również będziemy dyskutować ?

PS. O ile to możliwe to poproszę o poprawne pisanie mojego nicku . Dziękuję .

Re: J.A. Baczewski Whisky - Pocieszny - 03-23-2017

tomash napisał(a):Tomek Miler porozmawiał z dyrektorem zarządzającym J. A. Baczewski, TL;DR ta whisky jest destylowana, dojrzewana i butelkowana w Austrii.
http://www.milerpije.pl/alkohol-wieczoru-325-j-a-baczewski-whisky.html

Prawda jak zwykle leży pośrodku, o czym też jest w artykule Milera. Destylaty pochodzą z Austrii, ale z różnych destylarni i zostały po prostu skupione z rynku. Jest potwierdzenie chociaż tego że z Austrii, ale dalej nie wiemy jak się to odbywało, czy był to gotowiec od pośrednika, czy sami się zajęli kupażem. Może się tego potem dowiemy, ale na razie "aura informacyjna" wokół tej whisky jest trochę mało korzystna.
I też co tutaj dużo mówić, to nie Miler powinien rozwiewiać moje wątpliwości, a wyraźna komuniakacja producenta na opakowania i jego oficjalnych kanałach.

A tak w ogólnie, to po prostu powstał tutaj lekki dysonans. Baczewski to marka silnie powołująca się na polskość, przedwojenną tradycjnę i wysoką jakość. Trochę po prostu nie zagrał z tym zabieg kupienia standardowego blenda, powiedzeniu o nim z niedomówieniem godnym marek własnych i sprzedaniu go za 1,5x ceny standardu.

Czajkusa, Konia i resztę też proszę o nie nagrzewanie się za bardzo. Ani to pseudowhisky ani denaturat. Jest to po prostu zwykły standardowy blend. Problem w tym, że wszyscy się chyba spodziewali czegoś więcej.

A teraz wróćmy do tematu. Jak ktoś chce sampla to jeszcze są, a jak nie to dodam Baczewskiego do kolejnej części naszego testu blendów i temat do zamknięcia Smile

Re: J.A. Baczewski Whisky - PawelWojcik - 03-23-2017

@konio23
sadze, ze od takich uwag sa moderatorzy, a ponadto jak widzisz tytul "J.A. Baczewski Whisky", to mozesz na niego nie klikac. zwyczajnie.
zeby zrozumiec proces produkcji whisky czy innych trunkow trzeba przeanalizowac i sprobowac ogromna ilosc roznego paskudztwa rowniez. ostatnio mialem w kieliszku i probowce kilkanascie whisky z Czech, Szwecji i Francji. cos okropnego, ale wielu rzeczy sie dowiedzialem i do wielu wnioskow doszedlem.
whisky Baczewskiego jest dla mnie ciekawa przez te male dziewicze beczki.

Re: J.A. Baczewski Whisky - surykatka - 03-23-2017

Cytat:To jest forum o whisky, a trunek od Baczewskiego jest whisky, dla jednych gorszą dla innych lepszą ale jednak whisky a nie denaturatem, skwaśniałym winem czy zepsutym piwem, więc kolego @koni23 sobie daruj takie uwagi :evil:

Kusiło mnie żeby włączyć się w dyskusję i wtrącić swoje co nie co, ale jakoś sobie odpuściłem.. ale skoro głos zabrał Adam, a do tego kolega umieścił wpis który wkleiłem powyżej.. to musiałem się odezwać chcąc, nie chcąc..

Niestety Adam ma według mnie stu procentową rację, po co bić pianę o tej whisky. Oczywiście iż jej nie piłem,pewnie ktoś zaraz tak napisze.. ale po co się umartwiać i truć; jest tyle przyjemniejszych sposobów jak uszkodzić świadomie swoją wątrobę. Ja na pewno nie będę tego czynił, bo jestem głęboko i nieomylnie przekonany o wyniku tego i podobnym mu( jak np. White Dog od Kozubów) eksperymentów.

Może po prostu warto by było założyć dodatkowy dział o whisky z różnych krańców Świata( znalazła by się tam Polska), w tym również o takim jak ten powyżej wynalazku. I tam chętni będą mogli snuć swoje dywagacje i dysputy.
Bo za chwilę zaczniemy bić pianę o blendach z Biedry i Lidla.. i tym podobnych. To stanowczo nie miejsce na tym forum, a już na pewno nie w tym dziale. Bo to zwykłe gówno, nawet z lodem i pepsi mało pijalne.

Ale to tylko moje prywatne zdanie i niech takim pozostanie. Nie będę się wdawał dalej w zbędne dywagacje w tym temacie.

Cytat:zeby zrozumiec proces produkcji whisky czy innych trunkow trzeba przeanalizowac i sprobowac ogromna ilosc roznego paskudztwa rowniez. ostatnio mialem w kieliszku i probowce kilkanascie whisky z Czech, Szwecji i Francji. cos okropnego, ale wielu rzeczy sie dowiedzialem i do wielu wnioskow doszedlem.
whisky Baczewskiego jest dla mnie ciekawa przez te male dziewicze beczki.

Natomiast rozumiem Pawła, ale jego te "rarytasy" ciekawią z zupełnie innych powodów.. każdy kto zna Pawła wie z jakich.. i pełen mu szacun za krzewienie i pogłębianie wiedzy w tej kwestii.

Cytat:sadze, ze od takich uwag sa moderatorzy

Rzadko jakoś na tym forum moderatorzy włączają się do dyskusji, nie tylko tej.. nad czym bardzo ubolewam, ale cóż..