The Taste of Whisky
Co dzis na stole? - Wersja do druku

+- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl)
+-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Degustacja (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Co dzis na stole? (/showthread.php?tid=39)

Re: Co dzis na stole? - Neptune - 01-31-2015

Również wczoraj Pulteney 21.

W zasadzie podpisuję się pod wrażeniami Kamila - jest to dobra whisky, którą ja też dostałem za 200. Wtedy jest to dobry interes. Za 500 już niekoniecznie. 380 - to już jak chcesz.

Moje wrażenia z niej tutaj: viewtopic.php?f=11&t=581&start=40#p20121

Re: Co dzis na stole? - K@mil - 01-31-2015

Dodam, że to mój drugi Pultacz Wink Jednego kiedyś tam samplowałem, a teraz udało się po taniości dorwać takiego do popijania. 380 to niezła cena, choć na pewno można mieć w takiej kilka lepszych opcji Tongue

Re: Co dzis na stole? - malthead - 01-31-2015

morgan82 napisał(a):Moze lepiej niech każdy z nas zostawi ocene dla siebie ;-) ja tez próbowałem i dla mnie byla nawet bardzo dobra.

widać luibisz magi w kieliszku Big Grin Big Grin Big Grin

ale ja też. Dla mnie też była bardzo dobra!

Re: Co dzis na stole? - Szpachla - 01-31-2015

Ja trochę z poślizgiem w stosunku do reszty forum, ale otworzyłem Kavalana Sherry i Glenfarclasa 1980 z samplingu. Kavalan był tak dobry jak było tu pisane. Bałem się że moje oczekiwania będą zbyt wysokie po tym jak się nakręcę, ale całkowicie przetrwał próbę mojego podniebienia Big Grin. Jestem naprawdę ciekaw czy inne beczki z tej serii trzymają (będą trzymać?) ten poziom.

Co do Glenfarclasa, ciężko mi uwierzyć że to wytwór tejże destylarni. Takiego dymu i ciężkości nie spodziewałem się po profilu do jakiego się przyzwyczaiłem próbując ich inne produkty! Pierwsze moje skojarzenia z tym to Laphroaig QC, czy Uigeadail (jako to jedne z niewielu 'śmierdziuchów' jakie piłem Big Grin). Moją ulubioną notą zapachową jaką wychwyciłem (choć tylko na krótki, wczesny moment, nim się 'otworzyła') był chlor, taki z basenu Big Grin Bardzo super, bardzo ciekawe i raczej niecodzienne.

Re: Co dzis na stole? - Neptune - 01-31-2015

Z poślizgiem to ja - dotychczas nie otworzyłem i przez nadchodzący tydzień na bank nie otworzę.

Re: Co dzis na stole? - surykatka - 02-01-2015

Szpachla taki właśnie jest ten Glenfarclas.. jak to napisał mi Tomek.. podobne odczucia miałem w tobermory 32yo w którym czuć było ten potężny kłębiący się ardbegowy dym. Dla mnie świetny glenfarclas, w nieoczywistym dla tej destylarnii stylu

Re: Co dzis na stole? - ron - 02-01-2015

Nigdy nie piłem Glenfarclasa ( o matko ile jeszcze przede mną ! ). Ale zupełnie inaczej sobie wyobrażałem niż to co czytam. Czy ta butla jest o 180 stopni inna niż standardowe wypusty ?

Re: Co dzis na stole? - Szpachla - 02-01-2015

Ciężko mi porównać to z smakiem samych glenfarclasowych single casków, dotychczas miałem na języku tylko ich podstawowe i szeroko dostępne OB (12,15,21,105). Tak jak jednak pisałem, spodziewałem się owocowej bomby sherry, dostałem tego ciekawą wariację. Niekoniecznie więc 180 stopni, jako że jestem w stanie sobie wyobrazić jeszcze większy 'skok w bok' ale mocny przechył w niespodziewanym przed degustacją i nosem kierunku jest na pewno.

Re: Co dzis na stole? - snoop - 02-02-2015

Dziś małe przypomnienie:
Miltonduff 8yo Duncan Taylor The Octave

Re: Co dzis na stole? - morgan82 - 02-02-2015

I jak tam snoop ? Lepszy jak się odstal?