The Taste of Whisky
[Z] Bodegas de Jerez de la Frontera - Wersja do druku

+- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl)
+-- Dział: Giełda (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Sample (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: [Z] Bodegas de Jerez de la Frontera (/showthread.php?tid=617)

Strony: 1 2 3 4

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - malthead - 03-10-2015

Ok, widzę że sampling będzie można spokojnie zorganizować. Postaram się wieczorem wstawić konkretne pozycje. Prosił bym tylko wstępnie zainteresowanych o informację dot rozmiaru sampla - uzupełnijcie swoje post'y. Ja z każdej rezerwuję póki co po 150 ml.

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - Tomek B - 03-10-2015

Też bym wziął jeśli można po *

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - malthead - 03-10-2015

Tomek B napisał(a):Też bym wziął jeśli można po *

Nie podliczałem tego jeszcze ale myślę, że się załapiesz. Kolejni zainteresowani wg kolejności deklaracji. W razie większego zainteresowania można zawsze zakupić po dwie butle.

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - tomaj676869 - 03-10-2015

ja tylko w celach poznawczych po 25 ml, jak nie bedziesz rozlewać takich małych ilości to mówi sie trudno ;-) nie chce przegapić takiej okazji ale już wiem że czeka mnie długie L4 i z sianem bedzie krucho :-P

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - Daniel - 03-10-2015

Jestem po 100.

W każdym wydaniu. Sherry jes ok.

Chociaż najbardziej kręciłby mnie sampling podstawowej klasyki różnych trunków, po których beczki wykorzystywane są w whisky. A nawet wędrują do konkretnych destylarni.

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - Szpachla - 03-10-2015

Brałbym po 100. Ale to zależnie od cen szczerze mówiąc.

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - Neptune - 03-10-2015

Setka lub pięćdziesiąt, zależnie od cen. Chętniej setka.

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - cubus - 03-10-2015

ja raczej po 50 ml

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - malthead - 03-13-2015

Big Grin Sprawdziłem deklaracje kto ile chciał i wygląda na to, że chyba wszystko już pozamykane Big Grin ,

Policzę zaraz jeszcze raz dokładnie i zaktualizuje pierwszy post.

Re: Bodegas de Jerez de la Frontera - malthead - 03-13-2015

Ok, podliczyłem i wstawiłem listę. Ostatecznie, żeby nie nadwyrężać zbytnio portfeli ale zachować poziom, zdecydowałem się na przegląd 5. butelek z 5 różnych Bodegas. Mamy te pięć najważniejszych, czyli: Pedro Ximenez, Oloroso, Amontillado, Paolo Cortado i Fino. Wszystkie w przepięknym wieku 30 lat (choć w przypadku Oloroso od El Maestro Sierra to tylko oficjalna informacja na etykiecie a w butelce drzemie sobie 50 lat Andaluzyjskiej historii!). W przypadku Fino jest trochę trudniej ponieważ - nie mam pojęcia dlaczego - nie jest dozwolone w wersji 30yo VORS. Tym samym każde Fino w tym wieku z urzędu otrzymuje określenie Amontillado. W przypadku Fino Imperial mamy ponoć do czynienia z prawdziwym królem tego gatunku, nie zależnie od tego co podao na etykiecie by spełnić urzędowe wymogi.

Sampling zakończył sie w zasadzie, zanim się zaczął Big Grin ! Żeby starczyło dla wszystkich, odstąpiłem coś ze swojej doli a forumowicze: Neptune i Szpachla muszą zadowolić się samplami po 50 ml, ponieważ jako ostatni określili sie w tej kwestii.

Gdyby ktoś miał jakieś uwagi czy sugestie - prosze pisać. Jeżeli komuś na czymś bardzo zależy możemy jeszcze rozbudować stawkę. Sampling będe realizował ok. połowy/końca miesiąca Maja. Informacje będą pojawiały się na bieżąco.

Dziękuję za udział i pozdrawiam.