The Taste of Whisky
Nici z planów - Wersja do druku

+- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl)
+-- Dział: Offtopic (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Cafe - pogaduszki (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Wątek: Nici z planów (/showthread.php?tid=543)

Strony: 1 2 3 4

Re: Nici z planów - k_udel - 01-15-2015

Ostatnio tylko w górę Smile. Mojemu bratu dzisiaj wzrósł kredyt o 30tys w ciągu 5 minut....

Re: Nici z planów - Tomek - 01-15-2015

Mi rata o około 600 pln, więc budżet whiskowy poszedł się jeba.. Jeśli będę zgłaszał się na jakieś samplingi, to nie traktujcie mnie poważnie :/

Re: Nici z planów - cubus - 01-15-2015

to jest jakaś masakra Sad

Re: Nici z planów - surykatka - 01-15-2015

Cytat:Jeśli będę zgłaszał się na jakieś samplingi, to nie traktujcie mnie poważnie :/

cytat z kategorii "złote usta 2015" :mrgreen: :mrgreen:

Re: Nici z planów - K@mil - 01-15-2015

Tomek napisał(a):Mi rata o około 600 pln, więc budżet whiskowy poszedł się jeba.. Jeśli będę zgłaszał się na jakieś samplingi, to nie traktujcie mnie poważnie :/
No niestety frank oszalał, a i złotówka słabnie i wszystkie inne waluty w górę. Dziś robiłem zakupy w sklepie UK nieświadomy jak funcik stoi. Jakie było moje zdziwienie jak zassało kwotę w PLNach z karty Smile

Re: Nici z planów - Bartek - 01-16-2015

Tomek napisał(a):Mi rata o około 600 pln, więc budżet whiskowy poszedł się jeba.. Jeśli będę zgłaszał się na jakieś samplingi, to nie traktujcie mnie poważnie :/

Tomek... tylko spokój Cię może uratować. Sam należe do grona szcześliwych posiadaczy kredytu walutowego (choc nie akurat CHF) wiec dobrze wiem na co sie decydowalem. Przypomnij sobie z jakich wzgledow zdecydowales sie akurat na te walute i policz ile kosztowalby Cie Twoj kredyt gdybys mial go w PLN. Teraz sprawdz ile kosztowal Cie kredyt w CHF. Jakie wnioski?

Re: Nici z planów - WojtekBula - 01-16-2015

Wniosek jest prosty Smile zarabiasz w pln to bierzesz kredyt w pln. Wtedy nic CIę nie zaskoczy. A teraz Ci ,,oszczędni,, beczą i chcą pomocy od państwa w kwestii kredytów we frankach.

Re: Nici z planów - K@mil - 01-16-2015

No ja też wychodzę z założenia, że jak pensję mam PLN, to w tej walucie biorę kredyt Wink I widzę przynajmniej ruch w dół na spłacie kapitału, i to znaczny, a nie tak jak mi znajomi mówią, że przez 7 lat urosło im po 50 tysia do spłaty.

Re: Nici z planów - malthead - 01-16-2015

To nie jest takie proste. Wszystko ma naturalnie plusy i minusy. Póki co, zgadzam się z Bartkiem, kredyty wautowe mimo wszystko per saldo wychodzą taniej - biorąc oczywiście pod uwagę dłuższy okres biegnących już kredytów. Ryzyko i stres związany z ruchami kursów jest, przy tego typu produktach, niestety dość duży.

Re: Nici z planów - K@mil - 01-16-2015

Pewnie, że proste nie jest, ale ten czynnik ryzyka o którym piszesz jest przynajmniej dla mnie dość istotny. To zdecydowanie zbyt długi okres czasu (25-30 lat), żebym co miesiąc drżał o wysokość raty. Fakt, że oddam drugie tyle w złotówkach bankowi, ale to cena spokoju w moim przypadku Wink