The Taste of Whisky
Co dzis na stole? - Wersja do druku

+- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl)
+-- Dział: Uisge Beatha (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Degustacja (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Co dzis na stole? (/showthread.php?tid=39)

Re: Co dzis na stole? - malthead - 12-10-2014

Longmorn czeka jeszcze w szafce, choć już kusił strasznie. Glentauchers naprawde przedni. Też byłem zaskoczony i nawet butle chciałem sobie skubnąć - do wyrwania za 54,90 ojro tu:
http://www.thewhiskycask.de/shpSR.php?A ... entauchers

Dark sherry, to jednak dark sherry!

Re: Co dzis na stole? - morgan82 - 12-11-2014

Longmorn 1996 ( kto kupił całą butelkę to niech się cieszy :lol: )zrobił robotę.
A teraz w kileiszku Benrinnes 1982 ostatnio samplowany na forum dla tych co nie widzieli.
Cóz moge powiedzieć : jest grubo Confusedhock: ( kto zakupił całą butle to niech się cieszy podwójnie :lol: )

Re: Co dzis na stole? - cubus - 12-13-2014

wieczór z samplami od maltheada Smile

Dalmore 12y
[Obrazek: IMG_2491m.jpg]

Strathisla 1999 GM
[Obrazek: IMG_2509m.jpg]

co by tu jeszcze... Smile

Re: Co dzis na stole? - morgan82 - 12-13-2014

cubus i jak Ci smakują te dwie pierwsze pozycje ?
ps. ok już wiem znalazłem i winnym dziale.

Re: Co dzis na stole? - Szpachla - 12-13-2014

Eh.. cubus jak zawsze fenomenalne fotki... Mam nadzieje że smakuje tak dobrze jak wygląda Big Grin U mnie na stole Glenfarclas 105... aczkolwiek jestem zawiedziony. Albo mi się wydaje, albo nowe batch jest znacznie gorszy. Mniej sherry, zaciąga mdłym drewnem, młodymi procentami i zgubiłem wszystkie noty które w nich uwielbiałem. PONADTO albo mi się wydaje, albo etykieta zgubiła oznaczenie wiekowe. Dotychczas na tyle na etykiecie było opisane jako 10 y.o. (jestem praktycznie w 99% przekonany że wszystkie moje poprzednie butelki to miały). Dzisiaj kupiona butelka nie ma nic takiego. Czyżby 'farclas stał się NAS-em? I gorszy smak to gorsze i młodsze beczki?

morgan82 napisał(a):cubus i jak Ci smakują te dwie pierwsze pozycje ?
ps. ok już wiem znalazłem i winnym dziale.
no właśnie nie wiedziałem czy tu też pisać. Dalmore fajny. Do Strathisli usiądę raz jeszcze. Dziś nie zachwyciła ale warto było spróbować.
Generalnie nawet to co mi nie pasuje to ciesze się, że mogłem posmakować. Dział sampli to jednak najważniejszy z działów Smile

Szpachla napisał(a):Eh.. cubus jak zawsze fenomenalne fotki... Mam nadzieje że smakuje tak dobrze jak wygląda Big Grin U mnie na stole Glenfarclas 105... aczkolwiek jestem zawiedziony. Albo mi się wydaje, albo nowe batch jest znacznie gorszy. Mniej sherry, zaciąga mdłym drewnem, młodymi procentami i zgubiłem wszystkie noty które w nich uwielbiałem. PONADTO albo mi się wydaje, albo etykieta zgubiła oznaczenie wiekowe. Dotychczas na tyle na etykiecie było opisane jako 10 y.o. (jestem praktycznie w 99% przekonany że wszystkie moje poprzednie butelki to miały). Dzisiaj kupiona butelka nie ma nic takiego. Czyżby 'farclas stał się NAS-em? I gorszy smak to gorsze i młodsze beczki?

Dzięki Smile
W wielu wątkach przewija się Glenfarclas 105. Muszę chyba spróbować choć z tego wynika, że może być za późno. Ja tylko raz farclasa piłem. 8yo i żałuje wydania pieniędzy na całą butelkę Smile

Re: Co dzis na stole? - ron - 12-13-2014

Ja nie piłem,ale zawsze miałemw planach, ale ciągle coś przeszkadzało. Słyszałem, że najbardziej reprezentatywny dla tej destylarni jest 15yo. Czy to prawda ?

Re: Co dzis na stole? - Szpachla - 12-13-2014

cubus napisał(a):Dzięki Smile
W wielu wątkach przewija się Glenfarclas 105. Muszę chyba spróbować choć z tego wynika, że może być za późno. Ja tylko raz farclasa piłem. 8yo i żałuje wydania pieniędzy na całą butelkę Smile

Jak zainteresowany, daj znać na PM. Możliwe że coś mogę z tej '10 yo' butelki lub innych klamotów które posiadam odsamplować troszeczkę Smile

ron napisał(a):Ja nie piłem,ale zawsze miałemw planach, ale ciągle coś przeszkadzało. Słyszałem, że najbardziej reprezentatywny dla tej destylarni jest 15yo. Czy to prawda ?

Ciężko mi powiedziec, z farclasów piłem tylko 12, 15 i 105. Jakbym miał ustawić, 105 >>>>> 15 > 12. Pytanie co chcesz osiągnąć? Czy chcesz poznać 'smak' destylarni? Czy może poszukujesz whisky o pewnej cesze, i słyszałeś że Glenfarclas ją posiada? Na to pierwsze pytanie Ci nie odpowiem, brak wiedzy, na drugie może pomacham rękami i do czegoś dojdziemy Big Grin

Re: Co dzis na stole? - K@mil - 12-13-2014

Nikka Coffey Grain - no nie powiem, przyjemna, słodziutka, a 45% niewyczuealne.