![]() |
Glenfarlas.. PE za jakiś czas - Wersja do druku +- The Taste of Whisky (http://forum.ttow.pl) +-- Dział: Giełda (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Dział: Sample (http://forum.ttow.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Glenfarlas.. PE za jakiś czas (/showthread.php?tid=577) |
Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - surykatka - 03-06-2015 Koncepcji jest sporo, upatrzonych rzeczy też. Problem jest tylko w cenach, bo coraz ciężej w dobrej kasie upolować staruszki. Neptune może być i Glendronach z lat 70-tych, niedawno takiego oglądałem.. tylko czy przełkniemy takie ceny sampli ![]() Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - malthead - 03-06-2015 Nie będziemy w stanie zsamplować wszystkiego co było by tego warte i czego "należało by w życiu" się napić. Uważam, że powinniśmy działać systematycznie i decydować się na samplingi tych pozycji, które jeszcze są dostępne w możliwych do zaakceptowania cenach. Wg tego dokonać jakiegoś wyboru danej destylarnii i działać w taki sposób jak przy farclasach. To taka moja sugestia, bo w ostateczności, żeczą jasną jest, że to organizator takiej akcji jest ostatecznym decydentem (ponieważ nie każdy jest w stanie coś takiego zorganizować) a reszta musi podjąć decyzję czy jest zainteresowana czy nie. Jeżeli organizator jest w stanie przynajmniej w jakiejś części uzgodnić to z potencjalnymi zainteresowanymi to tym lepiej. Ja jestem wdzięczny za każdy sampling o tak wysokiej jakości więc się piszę wstępnie na każdy kolejny, niezależnie od destylarnii. Dzięki Panowie. Pozdrawiam Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - surykatka - 03-06-2015 Masz rację malthead, taką właśnie mam koncepcję, problemem są tylko ceny, wszystko drożeje, a to co ma dobre ceny momentalnie znika. Jest na rynku trochę ciekawej młodzieży w rozsądnych cenach, ale szczerze mówiąc wolę szukać starze rzeczy w rozsądnych kwotach.. co niestety i tak z reguły oznacza spory wydatek w przeliczeniu na sampla ![]() Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - malthead - 03-06-2015 surykatka napisał(a):Masz rację malthead, taką właśnie mam koncepcję, problemem są tylko ceny, wszystko drożeje, a to co ma dobre ceny momentalnie znika. No niestety, ale z dwojga złego, powiem ci, że wolę teraz coś starszego w jeszcze możliwej do zaakceptowania (choć niestety i tak już w kur..sko drogiej) cenie niż stosunkowo niedrogą młodzież, bo jest to pewnie jedna z ostatnich (a może ta jedyna) szansa spróbowania czegoś takiego. Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - surykatka - 03-06-2015 Masz rację, ostatnimi czasy też do tego dojrzewam, że lepiej rzadziej coś rozsamplować, ale sięgnąć po jakiegoś staruszka jak tylko trafi się w dobrej cenie. Koncepcja przeglądów tematycznych też mi pasi, ale na takiej zasadzie jak ostatnio Glenfarclas, tak żeby siąść na spokojnie przy ciekawym zestawie sampli wyrobić sobie jako takie zdanie o możliwościach danej destylarnii Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - malthead - 03-06-2015 A więc czekam z niecierpliwością. Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - Daniel - 03-06-2015 Ja też potwierdzam swoje zainteresowanie takimi samplingami - 4-5 ciekawych pozycji. To może faktycznie szykujmy się na grubszą sprawę na połowę maja. Budżet podobny jak farclasowy. Na giełdzie destylarni stoją właśnie: - Port Ellen - Glendronach - Highland Park (dodam od siebie - przeglądzik chodził mi po głowie). Pozdrawiam Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - surykatka - 03-06-2015 Daniel jak zwykle niezawodny, ale na emaila nie odpowie.. zobaczymy co jutro uda się wybidować na WA ![]() PE i HP jak najbardziej, z glendronachem :? tak średnio, bo to co mnie ciekawi to chyba cenowo już trochę robi się kosmicznie, a z młodszych rzeczy to trzeba by kilka butli w zestawie wyselekcjonować żeby to miało ręce i nogi Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - Neptune - 03-06-2015 surykatka napisał(a):Daniel jak zwykle niezawodny, ale na emaila nie odpowie.. zobaczymy co jutro uda się wybidować na WANiestety muszę się zgodzić. Chciałem Glendornacha 71/72, ale gdy ostatnio przeglądałem sklepy, dało się znaleźć butelkę za 600-700 euro. Teraz zaczynają się od 1000. Więc chyba faktycznie trzeba odpuścić, albo zrobić przegląd pierwszej połowy lat 90. Re: Glenfarlas.. PE za jakiś czas - surykatka - 03-06-2015 Ja nawet Neptune nie odpisywałem ci, bo akurat ostatnio przeglądałem lata 70-te z GD i jak zobaczyłem ceny w ok. 1000 eurasków to wiedziałem, że to się mija z celem. Jak ja widzę problem GD.. jest kupę wypustów, świetna destylarnia jak chodzi o beczki po sherry, chyba obecnie najwyższy stały poziom na rynku.. ale wypustów wybijających się ponad pewien poziom niewiele ![]() To nie sztuka powiedzieć piłem dobrego GD,bo takich wiele.. ale znalezć te zajebi...te A jak chodzi o ciebie Danielu, to PE raczej w postaci 1 butelki, bo wiem z tajnych zródeł że planujesz 5-6 PE na Whisky Legend 2016 więc nie chcę ci wchodzić w paradę ![]() |